lördag 24 juli 2010

Pay de Gex

Värmen hänger sig kvar och vi utforskar närområdet i maklig takt. Vi njuter att svala mornar med yoga, joggingturer och nybakat bröd från ”vårt” bageri. Marcus har lärt sig vad de viktigaste marvarorna och de olika brödsorterna heter och kan stolt även beställa mat och dryck på franska – även om han inte förstår följdfrågorna.

Lördagen gick åt att utforska den lokala marknaden i Gex – efter att vår otroligt omtänksamma hyresvärd Francine kommit med en korg med lokal ost och vin från marknaden – som börjar hundra meter från dörren. Tjejerna ville absolut äta gallette med chevre och potatis så vi tror det finns goda möjligheter att de kommer att ta till sig den lokala maten. På söndagen var det den betydligt större marknaden i Divonne, en charmig liten stad 10 minuter från Gex, som gällde. Vi hittade såväl stor lekplats som bra restaurang och en fin strand vid Divonnesjön. På kvällen åt vi middag ute på vår terrass (vi har utemöbler) och provade de lokala varorna tillsammans med Francine och hennes son Sahsa. De pratar engelska och det går bra för Liv att leka på engelska.

Efter ännu en lång, skön morgon åker vi tillbaks till Divonne på tisdagen för att prova på den lokala poolen, som visar sig vara fyra stycken och mer som ett vattenland. Marcus spelar tennis med Sandy i den 30-gradiga värmen, vilket kanske inte är helt optimalt. Det finns dock gott om såväl inom- som utomhusbanor så det lär inte bli något problem att få tennistid. Men det är cykling som är den stora sporten här. Nästan alla cyklar och Tour de France passerade förbi i bergen ovanför oss för några dagar sedan. På tisdag kväll blir vi informellt inbjuda till grannarna Bill och Jordane på champagne och middag. Vi träffar även några grannar från Sydafrika som bor i Stockholm (!) större delen av året på grund av jobb. Vi konstaterar att det tyvärr dröjde betydligt längre än så innan vi lärde känna våra trevliga grannar i Tullinge (vilket till stor del berodde på oss själva). Grannarna är precis som många andra här från olika länder och därmed flerspråkiga. Det bästa av allt är att de har två döttrar varav den äldsta och Liv har funnit varandra och leker på engelska. Innan Liv somnade dödstrött var hon väldigt glad över att ha fått en tjejkompis i huset intill.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar